De Kum-nye visie
De boeddhistische Kum-nye Tantra is zowel didactiek (manier van uitleg geven) als filosofie (de uitleg op zich). Het richt zich grotendeels op de processen die verantwoordelijk zijn voor onze emoties, ons denken en ons handelen en streeft naar balans en innerlijke vrede. Aangezien bij iedereen de processen eender zijn is het goed om deze processen te begrijpen; begrijp de processen en je begrijpt de emoties, het denken en het handelen. Van jezelf, en die van een ander.
Het denken en handelen komen vaak voort uit emoties. Maar naast emotie is er ook gevoel en het Boeddhisme maakt een duidelijk onderscheid tussen deze 2. Daar waar emoties ontstaan uit begeerte (iets willen) of aversie (iets niet willen), en dus conditioneel is, ontstaat gevoel uit balans en innerlijke vrede en is niet conditioneel. Prana (chi, ki, universele energie) is de energie die deze balans doet creëren en daarom is de Boeddhistische Kum-nye Tantra helemaal gericht op het ontwikkelen en laten stromen van Prana. Want vanuit deze Prana, ontstaat balans.
Je kunt nu op 2 manieren met deze Prana omgaan. Je kunt middels allerlei technieken de Prana in jezelf, of bij iemand anders, op een zo hoog mogelijk niveau brengen. Dit kan bijvoorbeeld middels massage en sessie. Je kunt ook middels inzichtelijke technieken inzicht krijgen waarom Prana niet goed stroomt en waarom er emoties ontstaan in plaats van gevoel. Beide manieren komen in de Kum-nye Tantra Opleiding uitgebreid aan bod.
Prana is vrijheid
Bij de Kum-nye Tantra gaat het om de Prana en de balans en innerlijke vrede die daaruit voort komt. Prana = Balans = Gevoel.
Emoties zijn altijd conditioneel en een uiting van begeerte of verlangen. In de Kum-nye Tantra verlangen we niet, en we haten ook niet. Zodra we gaan verlangen of haten zijn we gevangene van onze eigen conditioneringen en emoties en niet meer vrij in ons handelen of denken. We gaan handelen naar datgene we verlangen (willen) of haten (niet-willen).
Als er Prana (=balans) is, is er geen emotie (= onbalans). Is er emotie, is er geen Prana. Zodra we in Prana zijn is er balans en innerlijke vrede en geen begeerte of aversie en dus geen 'willen' of 'niet-willen'. Dat is vrijheid. Vrij in handelen, vrij in gedachten en zonder (sturende) emoties.
Opleiding in mini-retraites
De opleiding vindt plaats op retraitecentrum Ekãyano in Noord-Frankrijk. In een groep van maximaal 10 deelnemers wordt er per mini-retraite een onderwerp behandeld. De duur van een mini-retraite is van woensdag 20:00 tm zondag 14:00 uur. De onderwerpen in 2024 zijn:
Kum-nye Tantra coaching (08 tm 12 mei)
De coaching die je geeft is de begeleiding buiten de mat. De zogenaamde 'hands-off' technieken dus. Hieronder vallen de geleide meditatie, mindfulness-oefeningen, gesprekstechnieken, voeding, Koans en spel-achtige oefeningen. Op de mat proberen we om iemand in Balans te brengen en zo lang mogelijk te houden. Maar hoe zorgt iemand ervoor dat hij gedurende de dag in Balans komt en blijft? Dat kunnen we doen op 3 manieren:
- datgene doen wat ons Balans geeft (en géén begeerte is)
- het niet aangaan van datgene ons onbalans geeft
- op zoek gaan naar de bronnen van onbalans
Hoe begeleid je iemand hierin? Wat moet je wel doen en wat moet je nu juist niet doen?
Wat we doen is iemand continu in een situatie brengen waarin hij kan ervaren, observeren, leren en ontmoeten. Alle conclusies komen van hem. Nooit van ons.
Duo-Yoga en Duo-Meditatie (26 tm 30 juni)
Duo-yoga en duo-meditatie gaan beide dieper en zijn intenser dan de massage. Bij duo-yoga zijn beide personen actief, in de duo-meditatie beide inactief. Maar in beide gevallen zijn beide personen gelijkwaardig aan elkaar daar waar de massage ongelijkwaardig is (de ene is actief en zit/staat en de andere is inactief en ligt). Dit vraagt meer aandacht, zorg en vaardigheid van beide personen. Want een serie houdingen achter elkaar is mooi, maar waarom doe je die houdingen op dit moment van je sessie?
- In welk proces (transformatie) wil je terechtkomen?
- wil je dat alleen de ander, of jullie samen in dat proces komen?
- met welke vraag kwam je klant en past dit in die vraag?
- en hoe zit het met de algemene opbouw van je gehele sessie als je weet dat je 2 uur de tijd hebt?
Tijdens deze dagen leer je verschillende posities en houdingen, leer je de logica van zowel de duo-yoga als de duo-meditatie te begrijpen en hoe je dit helemaal kunt integreren in een complete sessie. Naast de 'hands-on' technieken is er elke dag een lezing en doen we ook opdrachten buiten de mat.
De 3 Transformatie processen van Prana (11 tm 15 september)
Bij de Kum-nye Tantra draait alles om Prana en tijdens een massage of sessie maken we deze Prana 'kunstmatig' aan. En dan?
De Tantra begint op het moment dat de Prana de grootste energie in het lichaam is. Dus dit is niet het eindstation, maar het begin. Wat ga je nu doen met deze Prana?
Prana kan op 3 manieren transformeren en zowel tijdens hands-on én hands-off kan je dat waarnemen én sturen.
- hoe merk je in welke transformatie jijzelf of iemand anders zit?
- wat betekent dat precies en wat kan je er dan wel of niet mee?
- hoe stuur je de prana in een bepaalde transformatie?
In deze dagen gaan we hier uitgebreid bij stil staan.
Kum-nye Tantra sessie (23 - 27 oktober)
De Kum-nye sessie is een totaal van alle mogelijkheden die we binnen de Kum-nye Tantra in een klant-Tantriki setting hebben, zowel 'hands-on' als 'hands-off'. Een klant komt dus voor 2 of 3 uur, met of zonder een bepaalde vraag of issue, wat ga je doen? De 'hands-on' technieken zijn massage, duo-yoga, duo-massage en Tantra-kring. Buiten de mat (hands-off) heb je de gesprekstechnieken, oefeningen, mindfulness en opdrachten. Wat ga je doen?
In deze dagen leer je een logische opbouw te maken, zonder dat dit een vaststaand programma wordt wat je met de klant gaat afdraaien. Je moet dus continu meebewegen zonder de balans uit het oog te verliezen.
Jouw opleidingstraject
Zie de Kum-nye Tantra opleiding niet zoals een standaard opleiding met een hiërarchie (niveaus of graden) en meetpunten (examens). Hoewel er vaste onderdelen zijn is de Kum-nye Tantra opleiding ook maatwerk, de opleiding is dus niet vast omlijnd en dichtgetimmerd. Je kan op 2 manieren de opleiding volgen:
- Je begint met een 1e mini-retraite en je ziet wel hoe het gaat lopen
- Je weet vooraf dat je de hele opleiding wilt volgen en we maken samen een traject specifiek voor jou
Iedereen is welkom een mini-retraite te komen volgen, ongeacht of je nu een praktijk hebt, van plan bent een praktijk te starten, of niet. Ook of je kennis of ervaring hebt of juist niet is voor ons niet van belang; Zolang je met een juiste intentie komt, ben je welkom. Weet wel dat deze dagen geen workshop of cursus is, het zijn opleidingsdagen (ook qua lesniveau), de onderdelen zijn niet vrijblijvend en er is geen eigen inbreng (ik-doe-het-lekker-op-mijn-eigen-manier); bij een opleiding Frans moet je ook geen Pools gaan praten.
Omdat het hier een opleiding betreft gaan wij niet garanderen dat er een gelijk aantal mannen en vrouwen aanwezig zijn. Je oefent met de mensen die er zijn, m/v, m/m, v/v, m/m/v, v/v/m, zowel op de mat als daarbuiten. Wil je absoluut niet werken met die-of-diegene, maar wel met-een-vrouw-maar-niet-die-vrouw-en-ook-niet-met-een-man, dan is dit niet jouw opleiding. Denk je dat Tantra heel veel te maken heeft met seks en seksuele energie, dan ben je bij ons ook verkeerd.
4 Dagen tijd is het natuurlijk niet genoeg alles uit te leggen en te beoefenen. We beginnen bij het begin en gaan zo de dagen voort. Na 4 dagen heb je in ieder geval een duidelijk pakket in handen waar je zeker iets mee kunt. De lezingen zorgen voor een duidelijke achtergrond vanuit de Boeddhistische filosofie, en alle oefeningen, technieken en vaardigheden sluiten op elkaar aan. Nogmaals; een workshop of cursus heeft een bepaalde oppervlakkigheid, een opleiding is serieus en je kunt op beroepsniveau hier verder mee aan de slag. Niveauverschillen tussen de deelnemers is nooit een issue, we werken altijd in kleine groepen en de opleiding is altijd maatwerk naar iemand kunnen en behoeftes.
De kosten
Je wilt aan 1 opleiding mini-retraite deelnemen
De kosten zijn 525,= p/p of 950,= per mini-retraite.
Je wilt aan meerdere opleiding mini-retraites deelnemen
Bij elke 3e mini-retraite krijg je 50% korting.
Je wilt de volledige opleiding volgen
Vooraf maken we een planning wat je wilt leren en waarom. Je doet naast alle opleiding mini-retraites ook mee met andere activiteiten op Ekãyano en wellicht in Breda aansluitend wat jij wilt leren. Voor de één is dat een massage-cursus voor een ander is dat een meditatie retraite. Op een gegeven moment ga je ook bij ons stage lopen.
De kosten zijn 2.800,= en je kunt dan onbeperkt meedoen met de activiteiten die voor jou van toepassing zijn.
Dag indeling
In de ochtend beoefenen we altijd de Samadhi (=concentratie-meditatie), gevolgd door enkele bewegingsoefeningen.
Gedurende de dag zijn er 3 blokken. Elke dag is er een lezing, worden oefeningen voorgedaan en gaan we samen met elkaar, op elkaar oefenen. Van woensdag-avond tot zondag-middag zijn er 10 blokken. Naast het onderwerp van deze 'opleidingsdagen' maken we ook uitstapjes naar andere onderwerpen belangrijk in de kum-nye Tantra.
Voor wie is deze opleiding?
Voor iedereen met een gezonde interesse in de Tantra en meer wilt weten dan er op menig workshop en cursus aangeboden wordt. Zoals:
- mensen die reeds een Tantra praktijk hebben en willen bijscholen
- mensen met een praktijk en de Tantra als extra onderdeel in hum pakket willen hebben
- mensen die geen praktijk hebben, maar privé ermee bezig (willen) zijn
Voor wie is deze opleiding niet?
- mensen die Tantra puur als vermaak zien en ernstige huidhonger hebben
- mensen die denken dat Tantra met seks te maken heeft
- mensen die de tantra zoeken in goden, hogere sferen, engelen, gidsen en andere sprookjesfiguren
Filmpje ter illustratie
In onderstaand filmpje (met Nieky en Ivar) laten wij een voorbeeld zien van de 3 onderdelen (Massage, YogaMassage en Sessie) die dit jaar op het programma zien. Zie het als voorbeeld en ter inspiratie hoe de Kum-nye Tantra op de mat eruit zou kunnen zien.